Jablkové koláče sú klasikou, ktorá nikdy neomrzí. Ich vôňa a chuť evokujú domov, pohodu a najmä jesenné obdobie. Hoci si jablká môžeme kúpiť celoročne, práve na jeseň sú najchutnejšie a najvhodnejšie na prípravu rôznych koláčov a dezertov. V tomto článku nájdete inšpiráciu na prípravu tých najlepších jablkových koláčov, od jednoduchých a rýchlych až po tie sofistikovanejšie.

Prečo práve jablkové koláče?

Jablká sú dostupné, zdravé a všestranné. Obsahujú vitamíny, minerály a vlákninu, čo z nich robí ideálnu ingredienciu pre zdravý dezert. Okrem toho, jablká sa dajú kombinovať s rôznymi prísadami, ako sú orechy, škorica, hrozienka, mak, tvaroh alebo karamel, čo umožňuje vytvárať nekonečné množstvo variácií jablkových koláčov.

Typy jablkových koláčov

Existuje mnoho rôznych typov jablkových koláčov, ktoré sa líšia cestom, plnkou, spôsobom prípravy a vzhľadom. Medzi najobľúbenejšie patria:

1. Jablkový koláč s posýpkou (Mrveničkový koláč)

Jednoduchý a rýchly koláč, ktorý je ideálny pre začiatočníkov. Cesto je krehké a posýpka z múky, masla a cukru dodáva koláču chrumkavosť. Plnka je tvorená z nastrúhaných jabĺk, škorice a cukru.

Recept:

  • Ingrediencie: 250g hladkej múky, 150g masla, 100g cukru, 1 vajce, 1 kg jabĺk, škorica, cukor
  • Postup: Z múky, masla, cukru a vajca vypracujeme cesto. Polovicu cesta rozvaľkáme a dáme na plech. Pridáme nastrúhané jablká so škoricou a cukrom. Z druhej polovice cesta urobíme posýpku a posypeme ňou jablká. Pečieme v rúre pri 180°C cca 30 minút.

2. Krehké jablkové rezy

Koláč s krehkým cestom a šťavnatou jablkovou plnkou. Cesto sa pripravuje z masla, múky a cukru. Plnka môže byť varená alebo surová, záleží od receptu.

Recept:

  • Ingrediencie: 300g hladkej múky, 200g masla, 100g práškového cukru, 1 vajce, 1 kg jabĺk, cukor, škorica, citrónová šťava
  • Postup: Z múky, masla, cukru a vajca vypracujeme cesto. Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu časť rozvaľkáme a dáme na plech. Jablká ošúpeme, nastrúhame a zmiešame s cukrom, škoricou a citrónovou šťavou. Natrieme na cesto. Druhú časť cesta rozvaľkáme a položíme na jablká. Pečieme v rúre pri 180°C cca 40 minút.

3. Jablkové ružičky

Efektný a chutný koláč, ktorý sa pripravuje z lístkového cesta a tenkých plátkov jabĺk. Jablká sa nakrájajú na tenké plátky a zrolujú do tvaru ružičiek. Ružičky sa ukladajú na lístkové cesto a pečú sa v rúre.

Recept:

  • Ingrediencie: 1 balenie lístkového cesta, 4 jablká, cukor, škorica, citrónová šťava, džem
  • Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme. Jablká nakrájame na tenké plátky a zmiešame s cukrom, škoricou a citrónovou šťavou. Na cesto natrieme džem. Ukladáme jablká do tvaru ružičiek. Pečieme v rúre pri 180°C cca 20 minút.

4. Jablkový koláč s orechmi

Pridaním orechov do jablkového koláča získate zaujímavú textúru a chuť. Použiť môžete vlašské orechy, lieskové orechy, mandle alebo pekanové orechy. Orechy môžete pridať do cesta, posýpky alebo priamo do jablkovej plnky.

Recept:

  • Ingrediencie: Klasický recept na jablkový koláč + 100g nasekaných orechov
  • Postup: Orechy pridáme do cesta, posýpky alebo priamo do jablkovej plnky.

5. Jablkový koláč s tvarohom

Tvaroh dodá jablkovému koláču krémovú konzistenciu a jemnú chuť. Tvaroh sa môže pridať do cesta alebo do plnky.

Recept:

  • Ingrediencie: Klasický recept na jablkový koláč + 250g tvarohu
  • Postup: Tvaroh pridáme do cesta alebo do plnky.

6. Jablkový koláč s karamelom

Kombinácia jabĺk a karamelu je neodolateľná. Karamel môžete pridať do plnky alebo ním poliať hotový koláč.

Recept:

  • Ingrediencie: Klasický recept na jablkový koláč + karamelová omáčka
  • Postup: Karamelovú omáčku pridáme do plnky alebo ňou polejeme hotový koláč.

7. Obrátený jablkový koláč (Tarte Tatin)

Francúzska klasika, v ktorej sa jablká opekajú na karameli a následne sa na ne položí cesto. Po upečení sa koláč obráti, takže karamelizované jablká sú navrchu.

Recept:

  • Ingrediencie: Lístkové cesto, 6 jabĺk, 150g cukru, 50g masla, škorica
  • Postup: Na panvici rozpustíme cukor na karamel. Pridáme maslo a škoricu. Jablká ošúpeme, nakrájame na štvrtky a uložíme na karamel. Prikryjeme lístkovým cestom a pečieme v rúre pri 180°C cca 30 minút. Po upečení koláč obrátime.

8. Jablkový koláč bez lepku

Pre ľudí s intoleranciou na lepok existuje mnoho receptov na jablkové koláče, ktoré neobsahujú pšeničnú múku. Použiť sa môže ryžová múka, kukuričná múka, pohánková múka alebo zmes bezlepkovej múky.

Recept:

  • Ingrediencie: Bezlepková múka, jablká, cukor, škorica, vajcia, olej
  • Postup: Podľa receptu na bezlepkový jablkový koláč.

9. Jablkový koláč pre vegánov

Vegánsky jablkový koláč neobsahuje žiadne živočíšne produkty. Namiesto vajec sa používajú náhrady, ako napríklad jablkové pyré, banán alebo chia semienka. Namiesto masla sa používa rastlinný tuk alebo kokosový olej.

Recept:

  • Ingrediencie: Múka, jablká, cukor, škorica, rastlinný olej, jablkové pyré
  • Postup: Podľa receptu na vegánsky jablkový koláč.

10. Jablkový koláč z lístkového cesta

Rýchly a jednoduchý koláč, ktorý sa pripravuje z lístkového cesta a jablkovej plnky. Lístkové cesto dodá koláču chrumkavosť a plnka šťavnatosť.

Recept:

  • Ingrediencie: Lístkové cesto, jablká, cukor, škorica
  • Postup: Lístkové cesto rozvaľkáme. Jablká ošúpeme, nakrájame na plátky a zmiešame s cukrom a škoricou. Uložíme na lístkové cesto a pečieme v rúre pri 180°C cca 20 minút.

Tipy a triky pre dokonalý jablkový koláč

  • Vyberte správne jablká: Najlepšie sú jablká, ktoré sú pevné a šťavnaté, ako napríklad Granny Smith, Golden Delicious alebo Gala.
  • Použite čerstvé ingrediencie: Čerstvé ingrediencie sú kľúčom k chutnému koláču.
  • Nepreháňajte to s cukrom: Jablká sú prirodzene sladké, takže nie je potrebné pridávať príliš veľa cukru.
  • Pridajte škoricu: Škorica je klasická prísada do jablkových koláčov, ktorá zvýrazní ich chuť.
  • Nechajte koláč vychladnúť: Pred krájaním a podávaním nechajte koláč úplne vychladnúť.
  • Experimentujte: Nebojte sa experimentovať s rôznymi prísadami a receptami.

Jablkové koláče pre rôzne príležitosti

Jablkové koláče sú ideálne pre každú príležitosť, od rodinných osláv až po bežné popoludnie pri káve. Môžete ich pripraviť v rôznych veľkostiach a tvaroch, a ozdobiť ich podľa vlastnej fantázie.

Jablkový koláč na nedeľný obed

Klasický jablkový koláč s posýpkou je ideálny na nedeľný obed. Môžete ho podávať s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

Jablkový koláč na narodeninovú oslavu

Pre narodeninovú oslavu môžete pripraviť jablkové ružičky alebo obrátený jablkový koláč. Tieto koláče sú efektné a chutné.

Jablkový koláč na Vianoce

Na Vianoce môžete pripraviť jablkový koláč s orechmi a karamelom. Tento koláč je slávnostný a výnimočný.

História jablkových koláčov

Jablkové koláče majú bohatú históriu, ktorá siaha až do starovekého Ríma. V stredoveku sa jablkové koláče stali obľúbeným dezertom v Európe. Do Ameriky ich priniesli európski osadníci. Dnes sú jablkové koláče jedným z najobľúbenejších dezertov na svete.

Jablká a zdravie

Jablká sú bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu. Obsahujú vitamín C, vitamín K, draslík a antioxidanty. Vláknina v jablkách pomáha regulovať trávenie a znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Jablká sú tiež nízkokalorické, čo z nich robí ideálnu desiatu pre ľudí, ktorí sa snažia schudnúť.

Zaujímavosti o jablkách

  • Existuje viac ako 7500 odrôd jabĺk.
  • Jablko je ovocie, ktoré sa najčastejšie pestuje na svete.
  • Jablko je symbol zdravia, prosperity a lásky.
  • Podľa Biblie, jablko bolo ovocie, ktoré Eva ponúkla Adamovi v raji.

Záver

Jablkové koláče sú klasika, ktorá nikdy neomrzí. Ich príprava je jednoduchá a výsledok je vždy chutný. Vyskúšajte niektorý z receptov v tomto článku a potešte seba a svojich blízkych týmto lahodným dezertom. Nezabudnite experimentovať a prispôsobiť si recepty podľa vlastnej chuti.

tags: #Kolac