Bryndzové pirohy sú tradičné slovenské jedlo, ktoré si obľúbili generácie. Ich príprava sa môže zdať náročná, ale s týmto jednoduchým receptom si ich môžete pripraviť aj doma a vychutnať si autentickú chuť Slovenska.

Ingrediencie

Na cesto:

  • 500 g zemiakov (varný typ C, múčnaté)
  • 250 - 300 g polohrubej múky
  • 1 vajce
  • 1 lyžička soli

Na plnku:

  • 250 g bryndze (ideálne pravá slovenská)
  • 2 uvarené zemiaky (cca 150g)
  • 50 g masla
  • Soľ (podľa chuti)

Na podávanie:

  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice oleja alebo masti
  • Kyslá smotana (pochúťková)
  • Voliteľné: opražená slaninka

Postup

Príprava zemiakov:

  1. Zemiaky dôkladne umyjeme a uvaríme v šupke do mäkka (cca 30 minút). Je dôležité, aby boli zemiaky uvarené naozaj dobre, inak bude cesto ťažko spracovateľné.
  2. Uvarené zemiaky necháme vychladnúť. Najlepšie je nechať ich vychladnúť úplne, aby sa s nimi dalo dobre pracovať. Môžeme ich dať aj na chvíľu do chladničky.
  3. Ošúpeme ich a pretlačíme cez lis na zemiaky alebo nastrúhame na jemnom strúhadle. Dôležité je, aby v zemiakoch neboli žiadne hrudky.

Príprava cesta:

  1. Na pracovnú dosku preosejeme múku, pridáme pretlačené zemiaky, vajce a soľ.
  2. Rukami vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Ak sa cesto lepí, pridáme trochu múky. Ak je príliš suché, pridáme trochu vody. Cesto by malo byť pružné a ľahko sa s ním pracovať.
  3. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a necháme odpočinúť aspoň 30 minút. Odpočinuté cesto sa lepšie rozvaľkáva a pirohy sa nebudú trhať.

Príprava plnky:

  1. Bryndzu roztlačíme vidličkou.
  2. Uvarené zemiaky (150g) ošúpeme a nastrúhame na jemnom strúhadle alebo pretlačíme cez lis.
  3. Zmiešame bryndzu, zemiaky a maslo. Osolíme podľa chuti. Plnka by mala byť krémová a dobre ochutená.

Tvarovanie a varenie pirohov:

  1. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku približne 2 mm.
  2. Pomocou okrúhlej formičky alebo pohára vykrajujeme kolieska. Priemer koliesok by mal byť asi 8-10 cm.
  3. Na každé koliesko dáme lyžičku plnky.
  4. Cesto preložíme na polovicu a okraje dôkladne pritlačíme. Môžeme použiť vidličku na vytvorenie ozdobného okraja a zároveň na dôkladné uzavretie pirohu.
  5. V hrnci privedieme k varu osolenú vodu.
  6. Pirohy vkladáme do vriacej vody a varíme, kým nevyplávajú na povrch (cca 5-7 minút).
  7. Uvarené pirohy vyberieme dierovanou naberačkou a necháme odkvapkať.

Príprava cibuľky:

  1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na drobno.
  2. Na panvici rozohrejeme olej alebo masť a cibuľu orestujeme do zlatista.

Servírovanie:

  1. Pirohy podávame horúce, preliate opraženou cibuľkou a s lyžicou kyslej smotany.
  2. Voliteľne môžeme pridať aj opraženú slaninku.

Tipy a triky

  • Použitie správnych zemiakov: Pre najlepšiu konzistenciu cesta je dôležité použiť múčnaté zemiaky (varný typ C). Tieto zemiaky obsahujú menej vody a viac škrobu, čo zabezpečí, že cesto bude pružné a nelepivé.
  • Teplota zemiakov: Zemiaky by mali byť pri spracovaní mierne teplé, nie horúce. Príliš horúce zemiaky by mohli "spariť" múku a cesto by bolo lepkavé.
  • Množstvo múky: Množstvo múky závisí od typu zemiakov a ich vlhkosti. Pridávajte múku postupne, kým cesto nedosiahne správnu konzistenciu.
  • Odpočinok cesta: Odpočinok cesta je dôležitý, aby sa lepok v múke uvoľnil a cesto sa ľahšie rozvaľkalo.
  • Alternatívne plnky: Okrem bryndze môžete pirohy naplniť aj inými plnkami, napríklad tvarohom, kapustou alebo lekvárom.
  • Mrazenie pirohov: Pirohy sa dajú aj zamraziť. Pred mrazením ich poukladajte na tácku a dajte zamraziť. Potom ich presypte do vrecúška a skladujte v mrazničke. Varte ich zmrazené, bez rozmrazovania.
  • Vylepšenie chuti plnky: Do plnky môžete pridať aj trochu korenia, napríklad mleté čierne korenie alebo rascu.
  • Alternatívne cesto: Niektorí ľudia preferujú cesto bez vajca. V tomto prípade môžete vajce vynechať a pridať trochu viac vody.
  • Servírovanie: Okrem kyslej smotany môžete pirohy podávať aj s jogurtom alebo kefírom.

Varianty receptu

Bryndzové pirohy s kyslou kapustou:

Do plnky pridáme nadrobno nakrájanú kyslú kapustu. Kyslú kapustu predtým prepláchneme a vytlačíme prebytočnú šťavu.

Bryndzové pirohy so slaninkou:

Do plnky pridáme nadrobno nakrájanú a opraženú slaninku.

Bryndzové pirohy s cibuľou:

Do plnky pridáme nadrobno nakrájanú a orestovanú cibuľu.

Bryndzové pirohy s petržlenovou vňaťou:

Do plnky pridáme nadrobno nasekanú petržlenovú vňať.

História a tradícia

Bryndzové pirohy sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Ich pôvod siaha do obdobia valašskej kolonizácie, kedy sa na naše územie dostala ovčia bryndza. Pirohy sa tradične pripravovali na sviatky a významné rodinné udalosti. Dnes sú obľúbenou pochúťkou, ktorú si môžete vychutnať v reštauráciách, salašoch, ale aj doma.

Zdravotné aspekty

Bryndza je bohatá na probiotiká, ktoré sú prospešné pre tráviaci systém. Obsahuje tiež vitamíny a minerály, ako napríklad vápnik, fosfor a vitamíny skupiny B. Zemiaky sú zdrojom energie a vlákniny. Pri príprave pirohov je však potrebné dbať na množstvo tuku, ktorý sa používa. Opraženú cibuľku a slaninku je vhodné používať s mierou.

Záver

Bryndzové pirohy sú jednoduché, chutné a tradičné slovenské jedlo, ktoré si môžete pripraviť doma. S týmto receptom a našimi tipmi a trikmi si ich určite obľúbite. Dobrú chuť!

tags: #Recept