Pečená kačica je tradičné jedlo, ktoré sa v slovenskej kuchyni teší veľkej obľube. Jej príprava je jednoduchá, no vyžaduje si trpezlivosť a dodržiavanie niekoľkých zásad, aby bola výsledná kačica šťavnatá, s chrumkavou kožou a plnou chuťou. Tento článok vám poskytne podrobný návod na prípravu dokonalej pečenej kačice, od výberu surovín až po servírovanie.

Výber kačice

Základom úspechu je kvalitná kačica. Pri výbere dbajte na niekoľko faktorov:

  • Pôvod: Uprednostňujte kačice z domáceho chovu, kde máte väčšiu istotu o ich kvalite a spôsobe kŕmenia.
  • Vzhľad: Kačica by mala mať hladkú, neporušenú kožu bez modrín alebo škvŕn. Farba kože by mala byť svetlá.
  • Váha: Pre 4-6 osôb postačí kačica s váhou okolo 2-2,5 kg.
  • Vôňa: Čerstvá kačica by nemala mať žiadny nepríjemný zápach.

Potrebné suroviny

Na prípravu pečenej kačice budete potrebovať:

  • 1 kačica (2-2,5 kg)
  • Soľ (min. 2 zarovnané lyžice)
  • Rasca (mletá alebo celá)
  • Voda
  • Voliteľné: jablká, cibuľa, slivky (na plnenie)

Príprava kačice

Pred samotným pečením je potrebné kačicu správne pripraviť:

  1. Umytie a osušenie: Kačicu dôkladne umyte pod tečúcou vodou a osušte papierovými utierkami.
  2. Odstránenie prebytočného tuku: Odstráňte prebytočný tuk z vnútornej strany kačice a z oblasti krku. Taktiež môžete odstrániť konce krídel.
  3. Prepichovanie kože: Pomocou vidličky prepichajte kožu kačice po celom povrchu. Toto zabezpečí, že sa tuk počas pečenia lepšie vypečie a koža bude chrumkavá. Dávajte pozor, aby ste neprepichli mäso.
  4. Solenie a rasca: Kačicu dôkladne posoľte zvnútra aj zvonka. Soľou nešetrite, minimálne dve zarovnané lyžice. Potom posypte rascou, opäť zvnútra aj zvonka. Rascu môžete použiť mletú alebo celú.
  5. Plnenie (voliteľné): Ak chcete, môžete kačicu naplniť jablkami, cibuľou alebo slivkami. Tieto ingrediencie dodajú kačici príjemnú arómu a chuť.

Pečenie kačice

Samotné pečenie je najdôležitejšia časť prípravy. Postupujte nasledovne:

  1. Príprava pekáča: Do pekáča vložte prebytočnú kožu z krku kačice chrbtom nadol. Na ňu položte osolenú a rascou okorenenú kačicu. Tento trik zabráni tomu, aby sa spodná aj vrchná časť chrumkavej kôrky spiekla a netrhla.
  2. Podliatie vodou: Kačicu podlejte vodou, približne 1 cm od dna pekáča.
  3. Prikrytie alobalom: Pekáč prikryte alobalom.
  4. Pečenie: Vložte pekáč do predhriatej rúry na 200°C (pečenie zhora aj zdola). Pečte približne 30 minút.
  5. Zníženie teploty: Po 30 minútach znížte teplotu na 150°C a pečte ďalších 300 minút (5 hodín).
  6. Polievanie výpekom: Počas pečenia kačicu pravidelne polievajte výpekom, aby bola šťavnatá a mala krásnu farbu.
  7. Odstránenie alobalu: Približne hodinu pred koncom pečenia odstráňte alobal, aby sa koža kačice pekne opiekla a bola chrumkavá. Ak sa koža príliš rýchlo opeká, opäť ju prikryte alobalom.
  8. Kontrola prepečenia: Prepečenie kačice skontrolujte zapichnutím vidličky do stehna. Ak vyteká číra šťava, kačica je prepečená. Ak vyteká ružová šťava, pečte ju ešte chvíľu.

Servírovanie

Pečenú kačicu podávajte horúcu s prílohami podľa vlastného výberu. Medzi najobľúbenejšie patria:

  • Dusená kapusta (biela alebo červená)
  • Knedľa (parená alebo pečená)
  • Lokše
  • Zemiaková kaša

Kačicu môžete pri servírovaní ozdobiť plátkami pomaranča alebo citróna a vetvičkou rozmarínu.

Tipy a triky

  • Pomalé pečenie: Pomalé pečenie pri nízkej teplote je kľúčom k šťavnatej a chutnej kačici.
  • Prepichovanie kože: Dôkladné prepichovanie kože zabezpečí, že sa tuk vypečie a koža bude chrumkavá.
  • Polievanie výpekom: Pravidelné polievanie výpekom udrží kačicu šťavnatú a dodá jej krásnu farbu.
  • Použitie teplomera: Ak máte teplomer na mäso, môžete použiť ho na kontrolu vnútornej teploty kačice. V stehne by mala byť teplota okolo 82°C.
  • Odpočinok po upečení: Po upečení nechajte kačicu 15-20 minút odpočinúť pod alobalom. Toto zabezpečí, že sa šťava rovnomerne rozloží a kačica bude ešte šťavnatejšia.

Varianty receptu

Recept na pečenú kačicu má mnoho variantov. Medzi najobľúbenejšie patria:

  • Kačica s jablkami a slivkami: Kačicu naplňte jablkami a slivkami, ktoré dodajú mäsu sladkú a ovocnú chuť.
  • Kačica s majoránkou a cesnakom: Pridajte do kačice majoránku a cesnak pre výraznejšiu arómu.
  • Kačica na víne: Kačicu podlejte červeným vínom, ktoré dodá mäsu bohatú chuť.
  • Kačica s pomarančovou omáčkou: Podávajte kačicu s pomarančovou omáčkou pre sladko-kyslý kontrast.

Riešenie problémov

Pri pečení kačice sa môžu vyskytnúť rôzne problémy. Tu je niekoľko riešení:

  • Kačica je suchá: Polievajte ju častejšie výpekom alebo prikryte alobalom.
  • Koža nie je chrumkavá: Zvýšte teplotu rúry na posledných 30 minút pečenia alebo ju dajte na chvíľu pod gril.
  • Kačica sa pripaľuje: Znížte teplotu rúry a prikryte ju alobalom.
  • Kačica je nedopečená: Pečte ju dlhšie pri nižšej teplote.

Nutričné hodnoty

Nutričné hodnoty pečenej kačice závisia od jej veľkosti, spôsobu prípravy a použitých ingrediencií. Všeobecne platí, že pečená kačica je bohatá na bielkoviny, tuky a vitamíny skupiny B. Je tiež zdrojom železa a zinku. Kvôli vysokému obsahu tuku by sa mala konzumovať s mierou.

Záver

Pečená kačica je vynikajúce jedlo, ktoré si môžete vychutnať s rodinou a priateľmi. S dodržiavaním tohto receptu a tipov si môžete byť istí, že pripravíte chutnú, šťavnatú a chrumkavú kačicu, ktorá poteší každého gurmána. Experimentujte s rôznymi variantmi receptu a nájdite si ten, ktorý vám najviac vyhovuje. Dobrú chuť!

tags: #Recept #Pecen #Pecena