Cestoviny predstavujú ideálnu voľbu pre rýchly a chutný obed. Ich príprava je nenáročná, variabilita receptov takmer neobmedzená a sýtosť zaručená. V nasledujúcom článku sa pozrieme na rôzne tipy a recepty, ktoré vám pomôžu pripraviť si chutný cestovinový obed aj v zhone všedných dní. Zameriame sa na rôzne druhy cestovín, vhodné ingrediencie, omáčky a spôsoby prípravy, aby ste si mohli vybrať presne to, čo vám najviac vyhovuje.
Výber správnych cestovín
Prvým krokom k úspešnému cestovinovému obedu je výber správneho druhu cestovín. Rôzne druhy cestovín sa hodia k rôznym omáčkam a prísadám. Medzi najpopulárnejšie patria:
- Špagety: Klasická voľba, ktorá sa hodí k rôznym omáčkam, od jednoduchých paradajkových až po bohatšie smotanové.
- Penne: Cestoviny v tvare trubičiek s ryhovaným povrchom, ktoré dobre zachytávajú omáčku. Ideálne pre husté omáčky a zapekané cestoviny.
- Fusilli: Špirálovité cestoviny, ktoré sú skvelé do šalátov a omáčok s menšími kúskami zeleniny alebo mäsa.
- Farfalle: Cestoviny v tvare motýlikov, ktoré sú obľúbené pre svoj vzhľad a hodia sa do ľahších omáčok.
- Tagliatelle: Široké rezance, ktoré sa výborne kombinujú so smotanovými omáčkami a mäsami, ako je napríklad ragú.
Okrem klasických cestovín z bielej múky môžete vyskúšať aj celozrnné cestoviny, ktoré sú bohaté na vlákninu a majú nižší glykemický index. Pre ľudí s intoleranciou na lepok sú k dispozícii cestoviny z ryžovej, kukuričnej alebo pohánkovej múky.
Rýchle omáčky a prísady
Kľúčom k rýchlemu cestovinovému obedu je príprava omáčky a prísad, ktoré nezaberú veľa času. Medzi najrýchlejšie a najobľúbenejšie omáčky patria:
- Paradajková omáčka: Základná omáčka, ktorú môžete pripraviť z konzervovaných lúpaných paradajok, cesnaku, cibule, olivového oleja a byliniek.
- Pesto: Hotové pesto je skvelým spôsobom, ako rýchlo ochutiť cestoviny. Môžete si ho pripraviť aj doma z bazalky, píniových orieškov, cesnaku, parmezánu a olivového oleja.
- Smotanová omáčka: Jednoduchá omáčka z kyslej smotany, parmezánu, cesnaku a byliniek. Môžete ju obohatiť o huby, šunku alebo zeleninu.
- Cesnakový olej: Rýchla a chutná omáčka z olivového oleja, cesnaku, chilli papričiek a petržlenovej vňate.
- Agilo e Olio: je tradičná talianska omáčka, ktorá sa pripravuje z olivového oleja, cesnaku, chilli papričiek a petržlenovej vňate. Je veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu.
Čo sa týka prísad, môžete použiť:
- Zeleninu: Cibuľa, cesnak, paprika, cuketa, baklažán, paradajky, špenát, brokolica, hrach.
- Mäso: Kuracie prsia, mleté mäso, slanina, šunka, klobása.
- Syry: Parmezán, mozzarella, feta, ricotta.
- Ryby a morské plody: Tuniak, losos, krevety.
- Strukoviny: Fazuľa, cícer, šošovica.
Recepty na rýchle cestoviny na obed
Tu je niekoľko receptov na rýchle cestoviny, ktoré si môžete pripraviť na obed:
1. Špagety s paradajkovou omáčkou a bazalkou
Ingrediencie:
- 250 g špagiet
- 400 g konzervovaných lúpaných paradajok
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 lyžice olivového oleja
- Čerstvá bazalka
- Soľ, korenie
Postup:
- Špagety uvarte podľa návodu na obale.
- Na olivovom oleji opečte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
- Pridajte lúpané paradajky, soľ, korenie a varte 15 minút.
- Do omáčky pridajte uvarené špagety a premiešajte.
- Posypte čerstvou bazalkou a podávajte.
2. Penne s pestom a kuracím mäsom
Ingrediencie:
- 250 g penne
- 150 g kuracích pŕs
- 4 lyžice pesta
- Parmezán
- Soľ, korenie
Postup:
- Penne uvarte podľa návodu na obale.
- Kuracie prsia nakrájajte na kocky a opečte na panvici.
- Do uvarených cestovín pridajte pesto a premiešajte.
- Pridajte opečené kuracie mäso a premiešajte.
- Posypte parmezánom a podávajte.
3. Fusilli s tuniakom a zeleninou
Ingrediencie:
- 250 g fusilli
- 1 konzerva tuniaka v oleji
- 1 paprika
- 1/2 cibule
- Olivový olej
- Soľ, korenie
Postup:
- Fusilli uvarte podľa návodu na obale.
- Papriku a cibuľu nakrájajte na kocky a opečte na olivovom oleji.
- Pridajte tuniaka (aj s olejom), soľ, korenie a premiešajte.
- Do uvarených cestovín pridajte tuniakovú zmes a premiešajte.
- Podávajte.
4. Cestovinový šalát s fetou a olivami
Ingrediencie:
- 250g cestovín (farfalle, fusilli)
- 100g syru feta
- 1/2 uhorky
- 1/2 červenej cibule
- 100g čiernych olív
- olivový olej
- citrónová šťava
- soľ, korenie, oregano
Postup:
- Cestoviny uvarte al dente a nechajte vychladnúť.
- Uhorku, cibuľu a fetu nakrájajte na kocky.
- V miske zmiešajte cestoviny, uhorku, cibuľu, fetu a olivy.
- Polejte olivovým olejom, citrónovou šťavou, osoľte, okoreňte a pridajte oregano.
- Dobre premiešajte a nechajte chvíľu odstáť.
5. Rýchle cestoviny s kyslou smotanou a slaninou
Ingrediencie:
- 250g cestovín (penne, fusilli)
- 150g oravskej slaniny (alebo šunky, klobásy)
- 1 téglik kyslej smotany
- 1 strúčik cesnaku
- soľ, korenie
Postup:
- Cestoviny uvarte al dente.
- Slaninu nakrájajte na kocky a opečte na panvici.
- Pridajte prelisovaný cesnak a krátko opečte.
- Vmiešajte kyslú smotanu, osoľte, okoreňte a nechajte prehrejať.
- Zmiešajte s uvarenými cestovinami a podávajte.
Tipy na prípravu rýchlych cestovín
- Využívajte hotové ingrediencie: Pesto, konzervované paradajky, tuniak v konzerve, mrazená zelenina vám ušetria veľa času.
- Varte cestoviny al dente: Cestoviny uvarené al dente sú chutnejšie a zdravšie.
- Používajte kvalitné suroviny: Kvalitné suroviny sú základom chutného jedla.
- Experimentujte s chuťami: Nebojte sa experimentovať s rôznymi kombináciami omáčok a prísad.
- Príprava vopred: Omáčku si môžete pripraviť vopred a v čase obeda len uvariť cestoviny.
- Využite zvyšky: Ak vám zostalo pečené mäso alebo zelenina, môžete ich pridať do cestovín.
- Mrazte hotové porcie: Uvarte si väčšie množstvo cestovín a omáčky a zmrazte ich na neskôr.
Cestoviny pre rôzne diéty
Cestoviny sa dajú prispôsobiť rôznym diétam a preferenciám:
- Vegetariánska diéta: Cestoviny s paradajkovou omáčkou, pestom, zeleninou, syrom.
- Vegánska diéta: Cestoviny s paradajkovou omáčkou, zeleninou, strukovinami.
- Bezlepková diéta: Cestoviny z ryžovej, kukuričnej alebo pohánkovej múky.
- Nízkokalorická diéta: Cestoviny s ľahkou omáčkou, zeleninou a chudým mäsom alebo rybou.
Záver
Cestoviny sú skvelou voľbou pre rýchly a chutný obed. S trochou kreativity a správnymi ingredienciami si môžete pripraviť rôzne chutné a sýte jedlá, ktoré vás zasýtia a potešia vaše chuťové bunky. Nezabudnite experimentovať a hľadať si svoje obľúbené kombinácie. Dobrú chuť!
tags: #Cestoviny