Cestoviny predstavujú ideálnu voľbu pre rýchly a chutný obed. Ich príprava je nenáročná, variabilita receptov takmer neobmedzená a sýtosť zaručená. V nasledujúcom článku sa pozrieme na rôzne tipy a recepty, ktoré vám pomôžu pripraviť si chutný cestovinový obed aj v zhone všedných dní. Zameriame sa na rôzne druhy cestovín, vhodné ingrediencie, omáčky a spôsoby prípravy, aby ste si mohli vybrať presne to, čo vám najviac vyhovuje.

Výber správnych cestovín

Prvým krokom k úspešnému cestovinovému obedu je výber správneho druhu cestovín. Rôzne druhy cestovín sa hodia k rôznym omáčkam a prísadám. Medzi najpopulárnejšie patria:

  • Špagety: Klasická voľba, ktorá sa hodí k rôznym omáčkam, od jednoduchých paradajkových až po bohatšie smotanové.
  • Penne: Cestoviny v tvare trubičiek s ryhovaným povrchom, ktoré dobre zachytávajú omáčku. Ideálne pre husté omáčky a zapekané cestoviny.
  • Fusilli: Špirálovité cestoviny, ktoré sú skvelé do šalátov a omáčok s menšími kúskami zeleniny alebo mäsa.
  • Farfalle: Cestoviny v tvare motýlikov, ktoré sú obľúbené pre svoj vzhľad a hodia sa do ľahších omáčok.
  • Tagliatelle: Široké rezance, ktoré sa výborne kombinujú so smotanovými omáčkami a mäsami, ako je napríklad ragú.

Okrem klasických cestovín z bielej múky môžete vyskúšať aj celozrnné cestoviny, ktoré sú bohaté na vlákninu a majú nižší glykemický index. Pre ľudí s intoleranciou na lepok sú k dispozícii cestoviny z ryžovej, kukuričnej alebo pohánkovej múky.

Rýchle omáčky a prísady

Kľúčom k rýchlemu cestovinovému obedu je príprava omáčky a prísad, ktoré nezaberú veľa času. Medzi najrýchlejšie a najobľúbenejšie omáčky patria:

  • Paradajková omáčka: Základná omáčka, ktorú môžete pripraviť z konzervovaných lúpaných paradajok, cesnaku, cibule, olivového oleja a byliniek.
  • Pesto: Hotové pesto je skvelým spôsobom, ako rýchlo ochutiť cestoviny. Môžete si ho pripraviť aj doma z bazalky, píniových orieškov, cesnaku, parmezánu a olivového oleja.
  • Smotanová omáčka: Jednoduchá omáčka z kyslej smotany, parmezánu, cesnaku a byliniek. Môžete ju obohatiť o huby, šunku alebo zeleninu.
  • Cesnakový olej: Rýchla a chutná omáčka z olivového oleja, cesnaku, chilli papričiek a petržlenovej vňate.
  • Agilo e Olio: je tradičná talianska omáčka, ktorá sa pripravuje z olivového oleja, cesnaku, chilli papričiek a petržlenovej vňate. Je veľmi jednoduchá a rýchla na prípravu.

Čo sa týka prísad, môžete použiť:

  • Zeleninu: Cibuľa, cesnak, paprika, cuketa, baklažán, paradajky, špenát, brokolica, hrach.
  • Mäso: Kuracie prsia, mleté mäso, slanina, šunka, klobása.
  • Syry: Parmezán, mozzarella, feta, ricotta.
  • Ryby a morské plody: Tuniak, losos, krevety.
  • Strukoviny: Fazuľa, cícer, šošovica.

Recepty na rýchle cestoviny na obed

Tu je niekoľko receptov na rýchle cestoviny, ktoré si môžete pripraviť na obed:

1. Špagety s paradajkovou omáčkou a bazalkou

Ingrediencie:

  • 250 g špagiet
  • 400 g konzervovaných lúpaných paradajok
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice olivového oleja
  • Čerstvá bazalka
  • Soľ, korenie

Postup:

  1. Špagety uvarte podľa návodu na obale.
  2. Na olivovom oleji opečte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak.
  3. Pridajte lúpané paradajky, soľ, korenie a varte 15 minút.
  4. Do omáčky pridajte uvarené špagety a premiešajte.
  5. Posypte čerstvou bazalkou a podávajte.

2. Penne s pestom a kuracím mäsom

Ingrediencie:

  • 250 g penne
  • 150 g kuracích pŕs
  • 4 lyžice pesta
  • Parmezán
  • Soľ, korenie

Postup:

  1. Penne uvarte podľa návodu na obale.
  2. Kuracie prsia nakrájajte na kocky a opečte na panvici.
  3. Do uvarených cestovín pridajte pesto a premiešajte.
  4. Pridajte opečené kuracie mäso a premiešajte.
  5. Posypte parmezánom a podávajte.

3. Fusilli s tuniakom a zeleninou

Ingrediencie:

  • 250 g fusilli
  • 1 konzerva tuniaka v oleji
  • 1 paprika
  • 1/2 cibule
  • Olivový olej
  • Soľ, korenie

Postup:

  1. Fusilli uvarte podľa návodu na obale.
  2. Papriku a cibuľu nakrájajte na kocky a opečte na olivovom oleji.
  3. Pridajte tuniaka (aj s olejom), soľ, korenie a premiešajte.
  4. Do uvarených cestovín pridajte tuniakovú zmes a premiešajte.
  5. Podávajte.

4. Cestovinový šalát s fetou a olivami

Ingrediencie:

  • 250g cestovín (farfalle, fusilli)
  • 100g syru feta
  • 1/2 uhorky
  • 1/2 červenej cibule
  • 100g čiernych olív
  • olivový olej
  • citrónová šťava
  • soľ, korenie, oregano

Postup:

  1. Cestoviny uvarte al dente a nechajte vychladnúť.
  2. Uhorku, cibuľu a fetu nakrájajte na kocky.
  3. V miske zmiešajte cestoviny, uhorku, cibuľu, fetu a olivy.
  4. Polejte olivovým olejom, citrónovou šťavou, osoľte, okoreňte a pridajte oregano.
  5. Dobre premiešajte a nechajte chvíľu odstáť.

5. Rýchle cestoviny s kyslou smotanou a slaninou

Ingrediencie:

  • 250g cestovín (penne, fusilli)
  • 150g oravskej slaniny (alebo šunky, klobásy)
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ, korenie

Postup:

  1. Cestoviny uvarte al dente.
  2. Slaninu nakrájajte na kocky a opečte na panvici.
  3. Pridajte prelisovaný cesnak a krátko opečte.
  4. Vmiešajte kyslú smotanu, osoľte, okoreňte a nechajte prehrejať.
  5. Zmiešajte s uvarenými cestovinami a podávajte.

Tipy na prípravu rýchlych cestovín

  • Využívajte hotové ingrediencie: Pesto, konzervované paradajky, tuniak v konzerve, mrazená zelenina vám ušetria veľa času.
  • Varte cestoviny al dente: Cestoviny uvarené al dente sú chutnejšie a zdravšie.
  • Používajte kvalitné suroviny: Kvalitné suroviny sú základom chutného jedla.
  • Experimentujte s chuťami: Nebojte sa experimentovať s rôznymi kombináciami omáčok a prísad.
  • Príprava vopred: Omáčku si môžete pripraviť vopred a v čase obeda len uvariť cestoviny.
  • Využite zvyšky: Ak vám zostalo pečené mäso alebo zelenina, môžete ich pridať do cestovín.
  • Mrazte hotové porcie: Uvarte si väčšie množstvo cestovín a omáčky a zmrazte ich na neskôr.

Cestoviny pre rôzne diéty

Cestoviny sa dajú prispôsobiť rôznym diétam a preferenciám:

  • Vegetariánska diéta: Cestoviny s paradajkovou omáčkou, pestom, zeleninou, syrom.
  • Vegánska diéta: Cestoviny s paradajkovou omáčkou, zeleninou, strukovinami.
  • Bezlepková diéta: Cestoviny z ryžovej, kukuričnej alebo pohánkovej múky.
  • Nízkokalorická diéta: Cestoviny s ľahkou omáčkou, zeleninou a chudým mäsom alebo rybou.

Záver

Cestoviny sú skvelou voľbou pre rýchly a chutný obed. S trochou kreativity a správnymi ingredienciami si môžete pripraviť rôzne chutné a sýte jedlá, ktoré vás zasýtia a potešia vaše chuťové bunky. Nezabudnite experimentovať a hľadať si svoje obľúbené kombinácie. Dobrú chuť!

tags: #Cestoviny