Hľadáte rýchly a chutný dezert, ktorý zvládne aj úplný začiatočník? Pudingový koláč je ideálna voľba. Je vláčny, šťavnatý a jeho príprava nezaberie veľa času. Navyše, dá sa obmieňať s rôznymi druhmi ovocia, čím si ho prispôsobíte presne podľa svojej chuti.
Prečo práve pudingový koláč?
Pudingový koláč si získal popularitu vďaka svojej nenáročnosti a vynikajúcej chuti. Je to dezert, ktorý dokáže potešiť v bežný deň, ale aj zaujať na slávnostnejšom stole. Jeho príprava si nevyžaduje žiadne špeciálne kuchárske zručnosti, čo z neho robí skvelú voľbu pre každého.
Výhody pudingového koláča:
- Rýchla príprava: Väčšinu pudingových koláčov pripravíte do hodiny, vrátane pečenia.
- Jednoduché suroviny: Suroviny na pudingový koláč sú bežne dostupné a pravdepodobne ich už máte doma.
- Všestrannosť: Pudingový koláč sa dá obmieňať s rôznymi druhmi ovocia, čokoládou, orechmi a inými prísadami.
- Vláčna a šťavnatá konzistencia: Puding dodáva koláču jemnosť a šťavnatosť, ktorá sa rozplýva na jazyku.
- Nízka náročnosť: Príprava pudingového koláča je veľmi jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník.
Základné ingrediencie na pudingový koláč
Recepty na pudingové koláče sa môžu líšiť, ale medzi základné ingrediencie patria:
- Múka: Používa sa hladká múka na prípravu cesta. Niekedy sa kombinuje s polohrubou múkou pre lepšiu štruktúru.
- Cukor: Na osladenie cesta a pudingu. Môže sa použiť kryštálový, práškový alebo trstinový cukor.
- Vajcia: Spájajú ingrediencie a dodávajú cestu vláčnosť.
- Maslo alebo olej: Na zjemnenie cesta a lepšiu konzistenciu.
- Pudingový prášok: Základná ingrediencia, ktorá dodáva koláču chuť a krémovú konzistenciu. Používajú sa rôzne príchute, ako vanilka, čokoláda, karamel a pod.
- Mlieko: Na prípravu pudingu.
- Kypriaci prášok: Na nakyprenie cesta.
- Ovocie (voliteľné): Na ozvláštnenie koláča. Najčastejšie sa používajú jablká, hrušky, slivky, čerešne, maliny, ale aj iné druhy.
Recept na jednoduchý jablkový koláč s pudingom
Tento recept je veľmi obľúbený a jednoduchý na prípravu. Kombinácia jabĺk a vanilkového pudingu je neodolateľná.
Ingrediencie:
Cesto:
- 250 g hladkej múky
- 100 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vajce
- 125 g masla (studeného, nakrájaného na kocky)
- 1/2 balíčka kypriaceho prášku
- Štipka soli
Pudingová plnka:
- 2 balíčky vanilkového pudingu (prášok)
- 750 ml mlieka
- 4-5 lyžíc cukru (podľa chuti)
- 500 g jabĺk (olúpaných a nakrájaných na plátky)
Postup:
- Príprava cesta: V miske zmiešajte múku, práškový cukor, vanilkový cukor, kypriaci prášok a soľ. Pridajte vajce a studené maslo nakrájané na kocky. Rýchlo spracujte na mrveničku.
- Vytvorenie cesta: Z mrveničky vypracujte hladké cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte lyžicu studenej vody. Cesto zabaľte do fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
- Príprava pudingovej plnky: Z mlieka a pudingového prášku uvarte hustý puding podľa návodu na obale. Pridajte cukor podľa chuti a dobre premiešajte.
- Rozvaľkanie cesta: Rúru predhrejte na 180°C. Cesto rozdeľte na dve časti. Jednu časť rozvaľkajte a vložte do vymastenej a múkou vysypanej formy (priemer cca 24 cm). Cesto popichajte vidličkou.
- Vrstvenie koláča: Na cesto nalejte horúci puding. Na puding poukladajte plátky jabĺk.
- Druhá vrstva cesta: Zo zvyšného cesta vyvaľkajte plát a prikryte ním jablká. Môžete ho aj nastrúhať na hrubom strúhadle a posypať ním jablká.
- Pečenie: Koláč pečte v predhriatej rúre cca 30-40 minút, alebo kým nie je cesto zlatisté.
- Chladenie: Po upečení nechajte koláč vychladnúť vo forme. Pred podávaním ho posypte práškovým cukrom.
Tipy a triky pre dokonalý pudingový koláč
- Použite kvalitné suroviny: Kvalitné suroviny sú základom chutného koláča. Použite čerstvé vajcia, kvalitné maslo a pudingový prášok.
- Nechajte cesto odpočinúť: Odpočinutie cesta v chladničke zabezpečí, že bude lepšie spracovateľné a menej sa zmrští pri pečení.
- Popichajte cesto vidličkou: Popichanie cesta vidličkou zabráni jeho nafúknutiu počas pečenia.
- Použite rôzne druhy ovocia: Okrem jabĺk môžete použiť aj iné druhy ovocia, ako hrušky, slivky, čerešne, maliny a pod.
- Ozvláštnite koláč: Do pudingovej plnky môžete pridať hrozienka, orechy, čokoládové kúsky alebo rumovú arómu.
- Posypte koláč pred pečením: Pred pečením môžete koláč posypať mandľovými lupienkami, orechmi alebo strúhankou.
- Kontrolujte prepečenie: Čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od rúry. Kontrolujte koláč špajdľou. Ak je špajdľa po vytiahnutí suchá, koláč je hotový.
- Nechajte koláč vychladnúť: Pred krájaním a podávaním nechajte koláč vychladnúť, aby sa pudingová plnka stuhla.
Varianty pudingového koláča
Pudingový koláč sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Tu je niekoľko inšpirácií:
- Čokoládový pudingový koláč: Použite čokoládový puding a pridajte do cesta kakao.
- Tvarohový pudingový koláč: Zmiešajte puding s tvarohom pre krémovejšiu plnku.
- Karamelový pudingový koláč: Použite karamelový puding a posypte koláč karamelovou polevou.
- Kokosový pudingový koláč: Použite kokosový puding a posypte koláč strúhaným kokosom.
- Ovocný pudingový koláč: Pridajte do pudingovej plnky rôzne druhy ovocia.
Tipy pre úspešné pečenie koláčov
Aby sa vám pečenie koláčov vždy vydarilo, dodržujte niekoľko základných pravidiel:
- Používajte presné množstvo ingrediencií: Dodržujte recept a používajte presné množstvo ingrediencií.
- Predhrejte rúru: Pred pečením vždy predhrejte rúru na správnu teplotu.
- Používajte kvalitné pomôcky: Používajte kvalitné formy na pečenie, misky a iné pomôcky.
- Nekukajte do rúry: Počas pečenia neotvárajte rúru príliš často, aby sa teplota v rúre neznížila.
- Nechajte koláč vychladnúť: Pred krájaním nechajte koláč vychladnúť, aby sa lepšie krájal a nerozpadával.
Pudingový koláč je skvelý dezert, ktorý si môžete pripraviť doma. Je jednoduchý, rýchly a chutný. Vyskúšajte rôzne recepty a nájdite si ten, ktorý vám najviac chutí.
tags: #Kolac