Hľadáte rýchly a chutný dezert, ktorý zvládne aj úplný začiatočník? Pudingový koláč je ideálna voľba. Je vláčny, šťavnatý a jeho príprava nezaberie veľa času. Navyše, dá sa obmieňať s rôznymi druhmi ovocia, čím si ho prispôsobíte presne podľa svojej chuti.

Prečo práve pudingový koláč?

Pudingový koláč si získal popularitu vďaka svojej nenáročnosti a vynikajúcej chuti. Je to dezert, ktorý dokáže potešiť v bežný deň, ale aj zaujať na slávnostnejšom stole. Jeho príprava si nevyžaduje žiadne špeciálne kuchárske zručnosti, čo z neho robí skvelú voľbu pre každého.

Výhody pudingového koláča:

  • Rýchla príprava: Väčšinu pudingových koláčov pripravíte do hodiny, vrátane pečenia.
  • Jednoduché suroviny: Suroviny na pudingový koláč sú bežne dostupné a pravdepodobne ich už máte doma.
  • Všestrannosť: Pudingový koláč sa dá obmieňať s rôznymi druhmi ovocia, čokoládou, orechmi a inými prísadami.
  • Vláčna a šťavnatá konzistencia: Puding dodáva koláču jemnosť a šťavnatosť, ktorá sa rozplýva na jazyku.
  • Nízka náročnosť: Príprava pudingového koláča je veľmi jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník.

Základné ingrediencie na pudingový koláč

Recepty na pudingové koláče sa môžu líšiť, ale medzi základné ingrediencie patria:

  • Múka: Používa sa hladká múka na prípravu cesta. Niekedy sa kombinuje s polohrubou múkou pre lepšiu štruktúru.
  • Cukor: Na osladenie cesta a pudingu. Môže sa použiť kryštálový, práškový alebo trstinový cukor.
  • Vajcia: Spájajú ingrediencie a dodávajú cestu vláčnosť.
  • Maslo alebo olej: Na zjemnenie cesta a lepšiu konzistenciu.
  • Pudingový prášok: Základná ingrediencia, ktorá dodáva koláču chuť a krémovú konzistenciu. Používajú sa rôzne príchute, ako vanilka, čokoláda, karamel a pod.
  • Mlieko: Na prípravu pudingu.
  • Kypriaci prášok: Na nakyprenie cesta.
  • Ovocie (voliteľné): Na ozvláštnenie koláča. Najčastejšie sa používajú jablká, hrušky, slivky, čerešne, maliny, ale aj iné druhy.

Recept na jednoduchý jablkový koláč s pudingom

Tento recept je veľmi obľúbený a jednoduchý na prípravu. Kombinácia jabĺk a vanilkového pudingu je neodolateľná.

Ingrediencie:

Cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 125 g masla (studeného, nakrájaného na kocky)
  • 1/2 balíčka kypriaceho prášku
  • Štipka soli

Pudingová plnka:

  • 2 balíčky vanilkového pudingu (prášok)
  • 750 ml mlieka
  • 4-5 lyžíc cukru (podľa chuti)
  • 500 g jabĺk (olúpaných a nakrájaných na plátky)

Postup:

  1. Príprava cesta: V miske zmiešajte múku, práškový cukor, vanilkový cukor, kypriaci prášok a soľ. Pridajte vajce a studené maslo nakrájané na kocky. Rýchlo spracujte na mrveničku.
  2. Vytvorenie cesta: Z mrveničky vypracujte hladké cesto. Ak je cesto príliš suché, pridajte lyžicu studenej vody. Cesto zabaľte do fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
  3. Príprava pudingovej plnky: Z mlieka a pudingového prášku uvarte hustý puding podľa návodu na obale. Pridajte cukor podľa chuti a dobre premiešajte.
  4. Rozvaľkanie cesta: Rúru predhrejte na 180°C. Cesto rozdeľte na dve časti. Jednu časť rozvaľkajte a vložte do vymastenej a múkou vysypanej formy (priemer cca 24 cm). Cesto popichajte vidličkou.
  5. Vrstvenie koláča: Na cesto nalejte horúci puding. Na puding poukladajte plátky jabĺk.
  6. Druhá vrstva cesta: Zo zvyšného cesta vyvaľkajte plát a prikryte ním jablká. Môžete ho aj nastrúhať na hrubom strúhadle a posypať ním jablká.
  7. Pečenie: Koláč pečte v predhriatej rúre cca 30-40 minút, alebo kým nie je cesto zlatisté.
  8. Chladenie: Po upečení nechajte koláč vychladnúť vo forme. Pred podávaním ho posypte práškovým cukrom.

Tipy a triky pre dokonalý pudingový koláč

  • Použite kvalitné suroviny: Kvalitné suroviny sú základom chutného koláča. Použite čerstvé vajcia, kvalitné maslo a pudingový prášok.
  • Nechajte cesto odpočinúť: Odpočinutie cesta v chladničke zabezpečí, že bude lepšie spracovateľné a menej sa zmrští pri pečení.
  • Popichajte cesto vidličkou: Popichanie cesta vidličkou zabráni jeho nafúknutiu počas pečenia.
  • Použite rôzne druhy ovocia: Okrem jabĺk môžete použiť aj iné druhy ovocia, ako hrušky, slivky, čerešne, maliny a pod.
  • Ozvláštnite koláč: Do pudingovej plnky môžete pridať hrozienka, orechy, čokoládové kúsky alebo rumovú arómu.
  • Posypte koláč pred pečením: Pred pečením môžete koláč posypať mandľovými lupienkami, orechmi alebo strúhankou.
  • Kontrolujte prepečenie: Čas pečenia sa môže líšiť v závislosti od rúry. Kontrolujte koláč špajdľou. Ak je špajdľa po vytiahnutí suchá, koláč je hotový.
  • Nechajte koláč vychladnúť: Pred krájaním a podávaním nechajte koláč vychladnúť, aby sa pudingová plnka stuhla.

Varianty pudingového koláča

Pudingový koláč sa dá pripraviť na mnoho spôsobov. Tu je niekoľko inšpirácií:

  • Čokoládový pudingový koláč: Použite čokoládový puding a pridajte do cesta kakao.
  • Tvarohový pudingový koláč: Zmiešajte puding s tvarohom pre krémovejšiu plnku.
  • Karamelový pudingový koláč: Použite karamelový puding a posypte koláč karamelovou polevou.
  • Kokosový pudingový koláč: Použite kokosový puding a posypte koláč strúhaným kokosom.
  • Ovocný pudingový koláč: Pridajte do pudingovej plnky rôzne druhy ovocia.

Tipy pre úspešné pečenie koláčov

Aby sa vám pečenie koláčov vždy vydarilo, dodržujte niekoľko základných pravidiel:

  • Používajte presné množstvo ingrediencií: Dodržujte recept a používajte presné množstvo ingrediencií.
  • Predhrejte rúru: Pred pečením vždy predhrejte rúru na správnu teplotu.
  • Používajte kvalitné pomôcky: Používajte kvalitné formy na pečenie, misky a iné pomôcky.
  • Nekukajte do rúry: Počas pečenia neotvárajte rúru príliš často, aby sa teplota v rúre neznížila.
  • Nechajte koláč vychladnúť: Pred krájaním nechajte koláč vychladnúť, aby sa lepšie krájal a nerozpadával.

Pudingový koláč je skvelý dezert, ktorý si môžete pripraviť doma. Je jednoduchý, rýchly a chutný. Vyskúšajte rôzne recepty a nájdite si ten, ktorý vám najviac chutí.

tags: #Kolac