Parížsky šalát s vajcom je obľúbená studená pochúťka, ktorá má v slovenskej kuchyni svoje pevné miesto. Často sa podáva na chlebíčkoch, zdobených vajciach, alebo ako príloha. Jeho sýta a výdatná chuť sa skvele hodí k pečivu, ako sú rožky, žemle a bagety. Hoci existuje mnoho variant, základné ingrediencie zostávajú rovnaké: kvalitný salám, varené vajcia, zelenina a majonéza.

História a pôvod názvu

Napriek svojmu názvu, pařížsky šalát nemá pôvod vo francúzskej metropole. Názov je odvodený od hlavnej zložky, ktorou jepařížsky salám. Tento salám bol v minulosti bežne používaný pri výrobe tohto šalátu, no po zrušení potravinárskych noriem v 90. rokoch 20. storočia sa jeho výroba výrazne znížila. Pôvodná receptúra pochádza ešte z čias Československa, konkrétne z receptúr ČSN z roku 1976.

Ingrediencie a príprava

Na prípravu poctivého domáceho pařížskeho šalátu s vajcom potrebujeme:

  • 200g kvalitného salámu (pařížsky, šunkový alebo iný obľúbený salám)
  • 4-5 vajec uvarených natvrdo
  • 100g sterilizovanej zeleniny (hrášok, mrkva, uhorky)
  • 1 malá cibuľa
  • 200-250g majonézy
  • Horčica (podľa chuti)
  • Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

  1. Vajcia uvaríme natvrdo, schladíme, olúpeme a nakrájame na malé kocky.
  2. Salám nakrájame na tenké rezance alebo malé kocky.
  3. Sterilizovanú zeleninu scedíme a necháme odkvapkať.
  4. Cibuľu olúpeme a nakrájame na veľmi drobno.
  5. Všetky ingrediencie zmiešame v miske.
  6. Pridáme majonézu, horčicu, soľ a korenie podľa chuti.
  7. Dôkladne premiešame a necháme v chladničke aspoň 2 hodiny odležať, aby sa chute prepojili.

Rozdiely medzi pařížskym a pochúťkovým šalátom

Pařížsky a pochúťkový šalát sú si veľmi podobné a často sa zamieňajú. Hlavný rozdiel spočíva v type použitého salámu. Do pochúťkového šalátu sa tradične pridáva kvalitný šunkový salám, zatiaľ čo do pařížskeho šalátu patrí pařížsky salám. Ďalšie ingrediencie a spôsob prípravy sú takmer identické.

Varianty a obmeny

Recept na pařížsky šalát s vajcom je možné obmieňať podľa vlastných preferencií. Niektorí pridávajú kyslú smotanu alebo jogurt pre odľahčenie majonézy. Ďalší pridávajú sterilizované kapie alebo kukuricu pre zvýraznenie chuti a farby. Pre pikantnejšiu chuť je možné pridať trochu worcesterskej omáčky alebo tabasca. Dôležité je, aby šalát chutil a vyhovoval vašim chuťovým bunkám.

Servírovanie a použitie

Pařížsky šalát s vajcom sa najčastejšie podáva na chlebíčkoch, v kombinácii so šunkou, syrom, uhorkou a petržlenovou vňaťou. Je tiež obľúbenou súčasťou obložených mís a tanierov. Okrem toho sa môže podávať ako príloha k mäsu, napríklad k pečenému kurčaťu alebo bravčovému mäsu. V niektorých domácnostiach sa pařížsky šalát s vajcom podáva aj ako samostatný pokrm s čerstvým pečivom.

Nutričné hodnoty

Pařížsky šalát s vajcom je sýty a výdatný pokrm, ktorý obsahuje pomerne veľa kalórií a tuku, najmä vďaka majonéze. Obsahuje tiež bielkoviny z vajec a salámu, a vitamíny a minerály zo zeleniny. Pri konzumácii je potrebné brať do úvahy jeho energetickú hodnotu, najmä pre osoby s nadváhou alebo s problémami s cholesterolom.

Zdravotné aspekty

Hoci je pařížsky šalát s vajcom chutný a obľúbený, je dôležité dbať na jeho kvalitu a čerstvosť. Majonéza a vajcia sú náchylné na rýchle kazenie, preto je potrebné šalát skladovať v chladničke a spotrebovať ho čo najskôr. Pre zdravšiu verziu je možné použiť majonézu s nižším obsahom tuku alebo ju nahradiť jogurtom. Dôležité je tiež vyberať kvalitné suroviny, najmä salám, ktorý by mal obsahovať vysoký podiel mäsa.

Tipy a triky

  • Pre intenzívnejšiu chuť je možné pridať do šalátu trochu nálevu zo sterilizovanej zeleniny.
  • Ak nemáte pařížsky salám, môžete ho nahradiť šunkovým salámom alebo iným obľúbeným salámom.
  • Pre odľahčenie majonézy je možné ju zmiešať s kyslou smotanou alebo jogurtom.
  • Šalát je najlepší, keď ho necháte v chladničke odležať aspoň 2 hodiny, aby sa chute prepojili.
  • Pri príprave šalátu dbajte na hygienu a používajte čisté nástroje a suroviny.

Pařížsky šalát v kultúre a spomienkach

Pařížsky šalát je neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne a mnohí si ho spájajú s detstvom a rodinnými oslavami. Je to klasika, ktorá nikdy neomrzí a stále sa teší veľkej obľube. Jeho jednoduchá príprava a dostupnosť ingrediencií z neho robia ideálnu voľbu pre rýchle občerstvenie alebo pohostenie pre návštevy.

Alternatívne recepty

Okrem klasického pařížskeho šalátu existujú aj rôzne alternatívne recepty, ktoré sa líšia použitými ingredienciami a spôsobom prípravy. Medzi obľúbené patrí napríkladšalát z polníčka s vajcom a parmezánom, ktorý je ľahký a svieži. Ďalšou možnosťou jefrancúzsky zemiakový šalát s vajcom, ktorý obsahuje varené zemiaky, vajcia, cibuľu a majonézovú zálievku. Pre vegetariánov je vhodnýšalát z cíceru s vajcom a zeleninou, ktorý je bohatý na bielkoviny a vlákninu.

Moderné trendy v príprave pařížskeho šalátu

V súčasnosti sa pri príprave pařížskeho šalátu kladie dôraz na kvalitu a čerstvosť surovín. Mnohí uprednostňujú domáce majonézy a používajú kvalitné salámy s vysokým podielom mäsa. Tiež sa experimentuje s rôznymi druhmi zeleniny a korenín, aby sa dosiahla originálna a zaujímavá chuť. Moderné trendy tiež zahŕňajú použitie zdravších alternatív, ako je napríklad majonéza s nízkym obsahom tuku alebo jogurtová zálievka.

Záver

Pařížsky šalát s vajcom je tradičná slovenská pochúťka, ktorá má svoje pevné miesto v našej kuchyni. Jeho jednoduchá príprava, dostupnosť ingrediencií a výborná chuť z neho robia ideálnu voľbu pre rýchle občerstvenie alebo pohostenie pre návštevy. Hoci existuje mnoho variant, základné ingrediencie zostávajú rovnaké: kvalitný salám, varené vajcia, zelenina a majonéza. Dôležité je dbať na kvalitu a čerstvosť surovín a pri konzumácii brať do úvahy jeho energetickú hodnotu.

tags: #Salat