Hľadáte rýchly, chutný a relatívne zdravý dezert? Jablkový koláč zo špaldovej múky je ideálnou voľbou. Tento koláč je jednoduchý na prípravu, vyžaduje minimum ingrediencií a je skvelou alternatívou k tradičným múčnikom z bielej múky. Špaldová múka totiž prináša jemnú orieškovú chuť a je bohatšia na vlákninu a živiny.
Prečo práve špaldová múka?
Špaldová múka je starodávna odroda pšenice, ktorá si získava čoraz väčšiu popularitu vďaka svojim nutričným hodnotám a priaznivým účinkom na zdravie. Oproti bežnej bielej múke má:
- Vyšší obsah vlákniny: Vláknina podporuje trávenie, pomáha udržiavať stabilnú hladinu cukru v krvi a prispieva k pocitu sýtosti.
- Viac bielkovín: Bielkoviny sú dôležité pre stavbu a regeneráciu tkanív.
- Bohatší profil minerálov a vitamínov: Špaldová múka obsahuje železo, horčík, zinok a vitamíny skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.
- Lepšiu stráviteľnosť: Mnoho ľudí, ktorí majú problémy s trávením bielej múky, špaldovú múku toleruje lepšie.
Recepty pre každého: Od hrnčekových po zložitejšie
Existuje nespočetné množstvo receptov na jablkový koláč zo špaldovej múky, od jednoduchých hrnčekových variantov až po zložitejšie koláče s rôznymi prísadami. Vyberte si ten, ktorý najviac vyhovuje vašim preferenciám a skúsenostiam.
Hrnčekový jablkový koláč zo špaldovej múky
Tento recept je ideálny pre tých, ktorí hľadajú rýchly a nenáročný dezert. Nepotrebujete váhu, stačí vám hrnček (cca 300 ml).
Ingrediencie:
- 1 hrnček špaldovej hladkej múky
- 1 hrnček detskej krupice
- 1 hrnček práškového cukru (môžete použiť aj trstinový cukor alebo iné sladidlo)
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 1 vajce (voliteľné, pre bohatšiu chuť)
- 1 hrnček mlieka (alebo rastlinného mlieka)
- 1/2 hrnčeka oleja (alebo rozpusteného masla)
- 2-3 jablká (olúpané a nastrúhané)
- Škorica (podľa chuti)
- Práškový cukor na posypanie (voliteľné)
Postup:
- Predhrejte rúru na 180°C.
- V miske zmiešajte špaldovú múku, krupicu, cukor a kypriaci prášok.
- Ak používate vajce, rozšľahajte ho s mliekom a olejom v druhej miske.
- Tekuté ingrediencie vlejte do suchých a dobre premiešajte.
- Pridajte nastrúhané jablká a škoricu a zľahka premiešajte.
- Cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy (napr. plech s rozmermi 20 x 30 cm alebo okrúhla forma s priemerom 24 cm).
- Pečte v predhriatej rúre 20-30 minút, alebo kým koláč nie je zlatistý a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
- Nechajte koláč vychladnúť a posypte práškovým cukrom (voliteľné).
Šťavnatý jablkový koláč so strúhanými jablkami (alternatívny recept)
Tento recept je trochu iný, ale rovnako jednoduchý a výsledkom je veľmi šťavnatý koláč.
Ingrediencie:
- 4 väčšie jablká
- 140g cukru (alebo sladidlo podľa chuti)
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 200g polohrubej múky (môžete použiť aj špaldovú alebo mix)
- 170ml mlieka
- 3 vajíčka
- Olej na vymastenie formy
- Škorica (podľa chuti)
Postup:
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Vajcia vyšľahajte s cukrom a olejom do peny.
- Postupne pridávajte múku premiešanú s kypriacim práškom.
- Nakoniec pridajte strúhané jablká so škoricou.
- Cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy.
- Pečte v predhriatej rúre 30-40 minút, alebo kým koláč nie je zlatistý a špáradlo zapichnuté do stredu nevyjde čisté.
Tipy a triky pre dokonalý jablkový koláč zo špaldovej múky
- Výber jabĺk: Použite jablká, ktoré sú pevné a majú mierne kyslú chuť. Ideálne sú odrody ako Granny Smith, Jonagold alebo Golden Delicious.
- Príprava jabĺk: Jablká olúpte a nastrúhajte nahrubo. Ak používate veľmi šťavnaté jablká, môžete ich predtým vyžmýkať, aby koláč nebol príliš mokrý.
- Škorica a iné koreniny: Nebojte sa experimentovať s koreninami. Okrem škorice sa k jabĺčkam hodí aj muškátový oriešok, klinčeky alebo zázvor.
- Sladidlo: Namiesto bieleho cukru môžete použiť trstinový cukor, med, javorový sirup alebo iné sladidlá. Množstvo sladidla prispôsobte svojim preferenciám.
- Oriešky a semienka: Pre zvýšenie nutričnej hodnoty a chuti môžete do cesta pridať nasekané orechy (vlašské, lieskové, mandle) alebo semienka (slnečnicové, tekvicové).
- Forma na pečenie: Použite formu, ktorá je vhodná do rúry a má nepriľnavý povrch. Ak nemáte nepriľnavú formu, vymastite ju maslom alebo olejom a vysypte múkou.
- Teplota pečenia: Dôležité je dodržiavať správnu teplotu pečenia. Ak sa koláč príliš rýchlo pripáli zvrchu, prikryte ho alobalom.
- Kontrola upečenia: Koláč je upečený, keď je zlatistý a špáradlo zapichnuté do stredu vyjde čisté.
- Chladenie: Pred krájaním a podávaním nechajte koláč vychladnúť. Koláč sa lepšie krája, keď je úplne vychladnutý.
- Skladovanie: Jablkový koláč zo špaldovej múky skladujte v chladničke v uzavretej nádobe. Vydrží niekoľko dní.
Varianty jablkového koláča zo špaldovej múky
Jablkový koláč je veľmi variabilný dezert a dá sa prispôsobiť rôznym chutiam a preferenciám. Tu je niekoľko nápadov na obmenu:
Jablkový koláč s tvarohom
Pridajte do cesta tvaroh pre krémovejšiu konzistenciu a zvýšenie obsahu bielkovín. Môžete použiť jemný tvaroh alebo hrudkovitý tvaroh, ktorý dodá koláču zaujímavú textúru.
Jablkový koláč s orechmi a karamelom
Posypte vrch koláča nasekanými orechmi a polejte ho karamelovou polevou. Táto kombinácia je neodolateľná.
Jablkový koláč s hrozienkami a rumom
Namočte hrozienka do rumu a pridajte ich do cesta. Rum dodá koláču bohatú chuť a hrozienka príjemnú sladkosť.
Jablkový koláč s citrónovou kôrou
Pridajte do cesta nastrúhanú citrónovú kôru pre sviežu a aromatickú chuť.
Jablkový koláč s posýpkou
Pripravte si posýpku z múky, masla a cukru a posypte ňou vrch koláča pred pečením. Posýpka dodá koláču chrumkavú textúru.
Špaldová múka v kuchyni: Viac než len koláč
Špaldová múka je všestranná surovina, ktorú môžete použiť nielen na pečenie koláčov, ale aj na prípravu chleba, pečiva, palaciniek, cestovín a iných jedál. Experimentujte s ňou v kuchyni a objavte jej výhody a chuťové možnosti.
Zdravotné benefity jablkového koláča zo špaldovej múky (s mierou)
Hoci je jablkový koláč stále dezert, použitie špaldovej múky a prirodzených sladidiel môže zvýšiť jeho nutričnú hodnotu a urobiť ho menej škodlivým ako tradičné koláče z bielej múky. Vďaka obsahu vlákniny, vitamínov a minerálov môže jablkový koláč zo špaldovej múky prispieť k celkovému zdraviu, ak ho konzumujete s mierou.
Upozornenie: Aj napriek priaznivým vlastnostiam špaldovej múky, je dôležité mať na pamäti, že koláč je stále zdrojom cukru a kalórií. Konzumujte ho s mierou ako súčasť vyváženej stravy.